Kako izabrati pravi hosting?

Kako izabrati pravi hosting?

U nastavku ovog teksta pomoći ćemo pri odabiru prave hosting tvrtke za Vas, te Vam donjeti neke važne čimbenike koje trebate razmotriti prije same kupnje. Iako danas postoje na stotine hosting tvrtka u Hrvatskoj (i onih koji se predstavljaju da jesu), i iako se odabir hostinga čini kao lagan posao, on to ustvari i nije. Pa hajde da krenemo…

Novac

Ljudima je pri odabiru hostinga glavni čimbenik novac, jer u ovo vrijeme “krize” svi pokušavaju što više uštedjeti, no ako se Vaše poslovanje bazira na internetu, hosting je ono na čemu definitivno ne treba štedjeti. To ne znači da morate uzeti najskuplji paket, a opet ni najjeftiniji, jer Vam ne trebaju resursi koje nećete koristiti ili kojih ćete imati premalo. Ovisno o projektu na kojem radite odaberite paket koji Vam je dovoljan, a ako niste sigurni najbolje je kontaktirati samu hosting tvrtku, da Vam pomogne pri odabiru.

Podrška

Ovaj čimbenik većinom ovisi o novcu, jer kako stara narodna kaže “koliko para toliko i muzike”. S toga je prije same kupnje važno razmisliti i o ovome. Morate se najprije zapitati, kakav Vam oblik podrške treba? Jer ako Vaša web stranice padne, važno je imati nekoga tko Vas razumije, tko dežura tu za Vas, i tko može riješiti Vaš problem.

Dostupnost

Vjerovatno najvažniji čimbenik je dostupnost. Jer vjerovatno ne želite da Vaša web stranica stalno pada, ili je nedostupna na duži period. Važno je da pronađete hosting tvrtku koja Vam garantira 99% dostupnost. Većina hosting tvrtki ima vidljivu statistiku dostupnosti njihovih servera, tako da Vam to može biti i dodatna garancija.

Backup

Backup u hosting industriji nazivaju majkom. On Vas štiti ponajprije od Vas samih, a onda i od neželjenih upada hackera, spamera, defecera… Stoga je važno da pronađete hosting tvrku koja nudi backup opciju, po mogućnosti na odvojeni server. Što se backup radi ćešće, to vi mirnije spavate.

 

Tip hostinga

U hosting industriji postaje različiti tipovi hostinga od “djeljenog hostinga” (web hosting), do vlastitih servera. Svaki od njih ima svoje prednosti, ali i cijenu. Glavna razlika između njih je sljedeća:
Web hosting – Vam pomaže smanjiti što više smanjiti troškove, jer se Vaša stranica nalazi na serveru zajedno sa 100 i više drugih, tako da vi djelite trošak servera sa njima.
VPS serveri – VPS serveri Vam daju dodatnu fleksibilnost pri održavanju i vođenju stranice. Slični su dedicated serverima, samo sa nešto manjim resursima.
Dedicated serveri – Vrh vrhova, potpuni nadzor i kontrola nad Vašom web stranicom, nema djeljenja, svoji na svome.
Cloud hosting – je neka vrsta hosting usluge koja se rangira između web hostinga i vps servera. Glavna prednost mu je što može izdržati jake količine prometa u jakom malom vremenu, te je kao takav namjenjen stranicama s većom posjećenošću.

Leave a comment

Your email address will not be published.