Siguran WordPress 1. Dio

Siguran WordPress 1. Dio

U našem blog članku prije par mjeseci, donijeli smo Vam kratko uputstvo kako osigurati svoju WordPress stranicu odmah prilikom instalacije. No, sigurnosni problemi ne nestaju samo prilikom sigurne instalacije, već je potrebno svoju stranicu održavati i njegovati (baš kao kućnog ili limenog ljubimca).

Održavajte svoj WordPress ažuriranim

WordPress je poznat po svojim čestim ažuriranjima, i uklanjanju sigurnosnih propusta i dodavanju novih opcija, stoga je važno da svoju stranicu zakrpite čim ažuriranje izađe. Naravno ažuriranja se ne odnose samo na sami WordPress, već i na Vaše plugin-ove i teme.

Uklonite što Vam ne treba

Hakeri često znaju iskorištavati sigurnosne propuste čak i kroz nešto što imate, a ne koristite. Stoga Vam preporučamo da izbrišete sve ne potrebne teme (čak i one koje dolaze sa samim WordPressom) i pluginove.

Pazite što instalirate

Većina stranica hakirana je upravo zato što njihovi vlasnici ne paze što instaliraju, ili paze ali nedovoljno. Ne instalirajte pluginove i teme za koje niste sigurni od kojeg autora dolaze, također izbjegavajte instalaciju tema i pluginova koji dolaze s takozvanih Warez stranica, jer većina takvih datoteka sadrži neki maliciozni kod ili backdoor.

Ograničite broj prijava

Prošle godine dogodilo se jako puno takozvanih Bruteforce napada. Bruteforce funkcioniraju na način da se bot uporno pokušava prijaviti na Vašu stranicu sa različitim lozinkama. Da bi ste izbjegli ovo preporučamo Vam da instalirate plugin Limit login attempts koji ograničava broj prijava na onoliko koliko Vi odabete (savršen broj je 3).

Ovih 5 koraka vode Vas k sigurnosti Vaše stranice. Naravno ovo je samo 1. Dio našeg članka Siguran WordPress, vidimo se za tjedan dana na istom mjestu. Do tada s nama možete podijeliti neke od Vaših savjeta kako Vi osiguravate WordPress? Da li radite gore navedeno?

Comments (2)

 • Sonic Games Reply

  Članak je ok, ali je malo prekratak. Ima još masu načina za osiguranje wordpressa, kao i za sprečavanje spammera. Zašto niste spomenuli Akismet i Bulletproof Security pluginove ?

  05/09/2014 at 18:33
  • Dominik Reply

   Ovo je tek prvi i osnovni dio, našeg članka, U slijedećem pokrivamo sve napredne stvari poput spriječavanje izlista direktorija, spama, sakrivanja wp-configa.

   06/09/2014 at 09:51

Leave a comment

Your email address will not be published.