Što je zapravo web hosting i kako odabrati pravi?

Što je zapravo web hosting i kako odabrati pravi?

Što je Web hosting?

Da biste imali svoju web stranicu, trebaju vam dvije stvari: domena a zatim i prostor na kojem ćete postaviti sve datoteke koji čine vašu stranicu. Hosting je upravo to.

Web stranice se sastoji od velikog broja različitih datoteka i sve oni trebaju biti pohranjene na sigurnom mjestu koje je uvijek online i dostupno svima koji mu žele pristupiti u svakom trenutku. To je mjesto gdje možete zakupiti svoj prostor za sve datoteke vaše web stranice. Vaše ime domene (domena) vas povezuje sa vašim hosting računom i prikazuje web stranicu koja je pohranjena na vašem web hosting računu.

Što je bitno za Web hosting?

Obzirom da je cijela web stranica pohranjena na web hosting računu, potrebno vam je da on bude brz, pouzdan i da podržava sve servise koji su potrebni da bi vaša web stranica normalno funkcionirala. Također, treba vam hosting koji nudi dovoljno prometa (drugim riječima, količine posjeta vašoj stranici koja vam je dozvoljena u okviru prometa) i prostora na disku (količina prostora koja je potrebna za pohranjivanje svih datoteka vaše web stranice).

Tu je još i gomila drugih pojmova povezanih sa web hostingom koje smo naveli na dnu ovog članka, za one koje to interesira.

Odabir pravog hostinga

Širom svijeta postoje, doslovno, tisuće različitih hosting kompanija za postavljanje vaše web stranice i sve one nude različite pakete prostora, prometa i cijena, od kojih su mnogi ili precjenjeni ili ne nude dovoljno za uloženu količinu vašeg novca.

Ako ste u potrazi za kvalitetnim domaćim hostingom, možete pogledati naše web hosting pakete.
Mi se brinemo o vašem novcu jer za njega dobijate najbolju uslugu, podršku i što je najbitnije, ljubazno osoblje koji će vam izaći u susret. Dobro izbalansirani hosting paketi su, također, bitan element koji je često presudan, jer klijenti dobijaju najbolje za svoj novac a administratorima olakšava posao na održavanju njihovih stranica.
Naš cPanel (korisnički panel) je veoma jednostavan i bez obzira na nivo znanja koji korisnik posjeduje, snaći ćete se bez većih problema. Na našoj stranici postoji i Baza znanja sa uputstvima za početnike u kojoj i korisnici sa skromnijim znanjem mogu pronaći odgovore i uputstva za lako snalaženje u ovom korisničkom sučelju.

Tri glavna tipa hostinga

Postoji tri glavna tipa hostinga koje nude hosting kompanije: Shared serveri, Virtualni serveri i Dedicated serveri.

Ako je vaša stranica na Shared serveru, ona će dijeliti serverske resurse sa drugim web stranicama na istom serveru. Ovo je često najisplativija opcija ali ona može voditi i ka lošijim performansama uslijed velikog korištenja od strane ostalih stranica sa kojima dijelite serverski prostor. Ovo je jedan od servera koji se ne preporučuje ako imate web stranicu s internet trgovinom.

Virtualni serveri su virtualni dedicated serveri i pružaju mnogo veću stabilnost i ogromne resurse. Oni se preporučuju za male tvrtke koje su zasnovane na internet trgovinama i imaju pristojan broj posjeta na mjesečnom nivou.

Dedicated serveri su, u osnovi, potpuno fizički serveri koji su dodjeljeni samo vašoj stranici. Ovi serveri se koriste uglavnom za korporativne stranice i male tvrtke koji imaju puno posla uz visoki broj posjeta sa velikim prometom.

Ovi serveri su najskuplji, ali u isto vrijeme i najpouzdaniji dio hostinga, uz najbolji odziv uz korištenje velikog prostora i prometa.

Što je zapravo web hosting i kako odabrati pravi?

Website Hosting terminologija

Prođimo u kratkim crtama kroz neke često korištene pojmove u web hosting terminologiji:
Disk Space – Disc space je prostor na disku (zakupljena količina prostora) na kojem pohranjujete sve datoteke vaše web stranice, emailove, baze podataka.

Bandwidth – Označava količinu podataka kojoj je dozvoljeno da putuje prema vašem sajtu, ali i od njega ka korisniku. Svaki put kada otpremate svoju datoteku, provjeravate email, netko posjećuje neku stranicu vaše web stranice itd, sve ovo koristi vaš promet, odnosno, količinu podataka koja se razmijenjuje u odnosu korisnik – server. Drugim riječima, što više, to bolje.

MySQL Database – Ovo su baze podataka koje koriste web aplikacije kao što su Joomla, WordPress, forumi itd, za čuvanje podataka u bazi. Znači, one su vam potrebne ali ne moraju biti neograničene već onolike koliko su vaše potrebe da biste pokrili sve aplikacije koje koristite a da svaka ima svoju MySQL bazu podataka.

Addon Domains – Ovo je prilično lako za razumijeti. Radi se o broju različitih domena koje će biti povezane sa vašim hosting računom. U zavisnosti od hosting paketa paketa koji ste odabrali, možete imati jednu ili više domena povezanih sa hosting računom. U svakom slučaju, to iziskuje i veći prostor na vašem računu, odnosno, prostora na disku, prometa, itd..

Uptime – Praktički, ovo je garantirano vrijeme koje će vaša web stranica biti dostupna. Znači, što više to bolje. Ipak, nitko ne može garantirati 100% uptime ali 99,9% je sasvim očekivano.

Sub Domains – Ovo su praktički pod domene vaše glavne stranice. Na primjer, ako je vaša web stranica www.mojastranica.hr, pod domena bi mogla biti http://prodaja.mojastranica.hr

FTP Accounts – Ovi računi se koriste za odobravanje pristupa upload-anju i download-anju datoteka sa i na vašu stranicu. Svakom FTP računu mogu biti dodjeljena različita ograničenja pristupa mapama koje se nalaze na vašem računu.

Napomenut ćemo još i da sa svakim hosting računom koji koristite, dolazi i određeni broj POP3 računa sa kojim možete napraviti različite email račune. Dakle, ako imate hosting račun sa 5 dozvoljenih POP3 računa, možete napraviti maksimalno 5 različitih *****@mojastranica.hr email računa.

Leave a comment

Your email address will not be published.