VPS server ili dedicated server?

VPS server ili dedicated server?

VPS server ili dedicated server? Koja je razlika između VPS servera i dedicated servera? U kojem je slučaju koja solucija bolja? Samo su neka od pitanja na koja odgovaramo u ovom članku.

Razlika između dedicated servera i VPS servera

VPS serveri su manji dijelovi dedicated servera, koji ne ovise jedan od drugom i funkcioniraju svaki za sebe. Podržavaju sve funkcije kao i dedicated server, jeftiniji su, i imaju nešto manje resursa od dedicated servera. Svaki VPS server ima Operativni sustav kojeg korisnik odabere, na taj operativni sustav korisnik može instalirati aplikacije koje želi poput cPanela, game servera, streaming servera…

Dedicated serveri su fizički serveri koji se nalaze u datacentrima. Svaki dedicated server ima svoj operativni sustav, i root podatke pomoći kojih se pristupa serveru. Na serveru je moguće instalirati razne aplikacije, dodatne pod servere, razne servise… Za razliku od VPS servera, kod dedicated servera nema djeljenja. Svoji ste na svome, i ne djelite resurse s nikim.

U hosting industriji većina stručnjaka će Vam reći da ja najbolja solucija dedicated server, no to uvijek nemora biti nužno. E sada se postavlja pitanje zašto? Zašto ne bih bio sam svoj gazda, umjesto ovisio o drugima. Prvi razlog su veliki troškovi, kvalitetne dedicated servere ovisno o lokaciji teško ćete pronaći ispod 1000 kn, dok vps servere možete pronaći po cijeni već od 50kn. Drugi razlog su problemi s održavanjem, potrebno je imati stručnu osobu koja će voditi brigu o serveru, mogućima propustima u vatrozidu, software updejtovima…

Koji server odabrati?

Naša preporuka je ako započinjete neki projekt, prvo odaberite VPS server, a kako se budete lagano širili postupno povečavajte paket, dok ne dođete do potrebe za dedicated serverom. Glavni razlog zato je ušteda koji ćete ostvariti jer nema smisla da plaćate server, kojeg koristite samo 5-10%. Osim toga steći ćete i iskustvo u administraciji samog servera, tako da Vam za neke stvari neće biti potrebni stručnjaci.

Ukoliko se pak radi o velikim (zahtjevnijim) projektima naš savjet su definitivno dedicated serveri. No prije kupnje konzultirajte se s nekim stručnjakom oko administracije, ili zakupite managed uslugu da bi ste se osigurali. Dedicated server su odlična stvar, ako ih znate iskoristiti i brinuti se o njima. Za nas su oni kao i kućni ljubimci.

Leave a comment

Your email address will not be published.